top of page
IMG_0844.HEIC
4_edited.png

Στελέχωση

Το σπίτι του φορέα, στελεχώνεται από κατάλληλα ειδικευμένο ή εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα πρόσωπα αυτά αποκαλούνται από τα παιδιά –όχι υποχρεωτικά- με την προσφώνηση «θεία ή θείος», χάριν εξοικείωσης και αμεσότητας, δεδομένου πως σκοπός είναι να μην υποκαθίσταται ή παραβλέπεται ουδέποτε το πρόσωπο και ο ρόλος της φυσικής μητέρας ή του
πατέρα. Η ομάδα του φορέα εργάζεται καθημερινά με κοινό παρανομαστή το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Ειδικότερα, ο φορέας στελεχώνεται από: Υπεύθυνη δομής, διοικητική υπάλληλο, νομικούς συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, ψυχίατρο, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς φροντιστές, υπέυθυνο καθαριότητας, υπεύθυνο κουζίνας και φύλακα.

Διεπιστημονική ομάδα


Είναι οι άνθρωποι που διαθέτουν εξειδίκευση, γνώσεις και εμπειρία σε θέματα παιδαγωγικής και παιδοψυχολογίας, και πλαισιώνουν επιστημονικά και ηθικά το έργο των φροντιστών. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και παιδοψυχίατρους.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ FRONT PHOTO 2 (1).jpg
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ.HEIC

Φροντιστές

Οι άνθρωποι που περιβάλλουν τα παιδιά μας είναι άνθρωποι που επέλεξαν να επενδύσουν στα παιδιά. Πρώτη τους επιλογή δεν είναι η ανάγκη της επιβίωσης, αλλά η ανάγκη της προσφοράς. Εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη δυνατή εναλλαγή προσώπων που θα ενισχύει τη σταθερότητα της ζωής των παιδιών και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μαζί τους. Το προσωπικό φροντίδας εργάζεται σε εναλλασσόμενες βάρδιες, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να έχουν προσωπική ζωή και να έρχονται στο σπίτι ξεκούραστοι και έτοιμοι να μεταδώσουν ηρεμία με την παρουσία τους. Στην ομάδα των φροντιστών εντάσσεται επίσης, μία μαγείρισσα και μία υπεύθυνη καθαριότητας.

 

Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για επίσημους και επιστημονικούς όρους. Αντιλαμβάνονται την αγάπη, τη φροντίδα, την καθημερινή παρουσία αυτών των ανθρώπων στη ζωή τους και πολλές φορές νιώθουν αυθόρμητα την ανάγκη να τους αποκαλέσουν με μια προσφώνηση οικειότητας. Αυτό συμβαίνει τόσο στις καθημερινές στιγμές μέσα στο σπίτι, αλλά και στις συναναστροφές των παιδιών με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να προσδιορίσουν αυτή τη στενή σχέση, χωρίς να τη συγχέουν με το πρόσωπο και τον ρόλο της φυσικής μητέρας, ενθαρρύνουμε τον όρο “θεία / θείος”. Για μας συμβολίζει ένα άτομο που είναι κοντά στο παιδί, συνδέεται μαζί του, προσφέρει εξοικείωση και αμεσότητα, δεν στιγματίζει το παιδί και δεν υποκαθιστά τη μητέρα του. Είναι ένας ακόμα τρόπος για να ενισχύσουμε την πιθανή επανασύνδεση με τη βιολογική οικογένεια ή τη μελλοντική ένταξη του παιδιού σε μια ανάδοχη οικογένεια.

bottom of page